hiv

11 Entry Daha
eger kisi hiv pozitif ise, bunun erken semptomlari kisiden kisiye gore degisir. bazilarinda yillar boyu hicbir semptom veya etki olusmazken bazilarinda ilk birkac ay suresince hafif belirtiler gorulebilir. bu belirtiler kesin olarak hiv pozitif oldugunuza isaret olmasa da eger suphe varsa bir test ile tum stres yok edilebilir, edilmelidir. en cok rastlanan erken semptom flu-like illness olarak tabir edilen, klasik grip olmaya cok yakin bir durumdur. birkac gunlugune atesiniz cikar, usursunuz, terlersiniz ve sonra birden gecer gider sanki gribi atlatmisssiniz gibi. bu noktada vucut hiv virusune karsi antikor urettigi icin grip benzeri bu durum olusmaktadir.
bununla birlikte veyahut bagimsiz olarak uzun sureli ishal, deride kizariklik, kasinti, asiri kuru bogaz ve agiz, ve asiri yorgunluk gibi semptomlarda gorulur bazi insanlarda.
bu ilk evre hafif semptomlar sonrasinda virus kulucka evresi gibi bir evreye girer ve bunyede hicbir rahatsizliga veya anormal bir duruma sebep olmaz. bu durum 6 ay da surebilir 10 yil da, tamamiyle kisiye bagli bir durumdur ve test edilmedigi surece de kesinlik kazanmaz. ne zaman ki virus tekrardan aktif olur ve kandaki diger hucrelerine zarar vermeye baslarsa kisi o zaman hiv konusunda sorun yasamaya baslar. bu durum cd4 hucrelerinin, yani bagisiklik sistemimizi guclu tutan hucreletin azalmasina sebep olur ve viral load (hiv nin kandaki miktari) yukseldikce kisi daha da hastalanir, cunku vucudu gittikce dis tehditlere daha acik hale gelir.

eger bu noktada birey tedaviye baslamaz ise viral load zamanla yukselmesini surdurur ve cd4 asiri derecede azalir. bu noktada da birey aids evresine girer.

hiv pozitif olduktan sona ne zaman tedaviye baslanmasi gerektigi dokorlar tarafindan belirlenir. kisi hiv pozitif olarak teshis edilmisse bile kanindaki viral load eger dusuk ise ve cd4 sayimlari normal evrede ise tedavi surecine gecici olarak gerek duyulmayabilir. ancak tedaviye hizlica baslamak kandaki virus miktarini azaltacagindan kisinin genel sagligi ve ilac kullanimindaki yan etkilerin hafifligi acisindan en iyi opsiyondur. bunun yaninda bazi calismalar viral load ne kadar dusuk seviyede ise kisinin hiv yi partnerine gecirme olasiliginin o kadar dusuk olacagini belirtir. bu sebeple erken tedaviye baslamak sadece kisinin omrunu degil, ayni zamanda virusu partnerlerine gecirme riskini de azaltir.

en cok anal ve vajinal seks ile bulasir, bunun yaninda oral seksin de dusuk de olsa tehlikesi vardir. bunun yaninda enjeksiyon kullanimi ve her turlu kan transferi risk tasir. kondom kullanimi inanilmaz derecede etkili bir onlem seklidir. virusu kapma potansiyeli en yuksek yas grubu 19-25 dir. gerek genc bunyedeki libidonun tavan yapmasi gerekse egitimsizlik ve bilgisizlik pek cok genc insanin hiv pozitif olmasina neden olur.

son domenlerde tedavisi acisindan ciddi gelismeler kaydedilmistir. bir ornegi asagidaki videoda izlenebilir.

bunun yaninda gelecek acisindan hiv e karsi savasin su an icin en ideal amaci virusu direkt sistemden cikarmak degil, kisinin omrunu cok daha uzatacak ve ilac kullanimini cok daha hafifletecek cozumler bulmaktir. ilerki 10-15 yilda ciddi gelismelerin olacagi varsayimi yapilmaktadir. bu gelismelerin icinde hiv ye bagisiklik kazandiracak asi yontemleri felan da vardir.

her ne olursa olsun kisi eger hiv pozitif tanisi ile karsi karsiya kaldiysa ilac kullanimi/duzenli ve stressiz hayat/cevre destegi ile uzun ve uretken bir hayat surebilir. bu noktadaki asil sorun hiv pozitif olmak degil, toplumsal ve sosyal acidan verilen ( stigma) savastir. sarilmayla, oynasmayla, ayni evde/odada yasamayla, tokalasmayla felan gececek bir olay degildir bu. insanlarin farkindaligini artirmak hiv stigmasini yenmek icin en onemli etken sanirim.

30 Entry Daha