evcil hayvanlarınıza şikayet geldiği takdirde yapmanız gerekenler

komşularınız ya da başkaları, hayvanınızı ilgili birimlere şikayet etmekle sizi tehdit ediyorsa, daha doğrusu onu sizden ayıracağını söylüyorsa lütfen bu haberi okuyunuz.

kendi mülkünüzde beslediğiniz evcil hayvanınız için yapılan şikayetlere cevabınız;

kedinizin/köpeğinizin kimliği varsa, aşıları ve sağlık kontrolleri tamamsa belediye hiçbir şey yapamaz. eğer yapmak için gelirlerse, bu durumda bir hayvan sahibi olarak sizin söyleyecekleriniz şunlar olmalıdır:

5199 sayılı hayvanları koruma kanunu gereği, belediye zabıtası, polis ya da jandarma mülkümde bulunan aşılı ve karneli kediyi/köpeği alma hakkına sahip değildir. yasaya dayanarak söylüyorum ki bu kedi/köpek benim evimdeki televizyonum, dolabım, param gibi bie eşya-mal kapsamına girer. nasıl ki evimden bir malı aldığınızda hırsızlık oluyorsa, kanun gereği kedimi/köpeğimi almanız da hırsızlık kapsamına girer ve bu konuda size dava açma hakkım vardır. kedimi/köpeğimi vermeme hakkım vardır. ayrıca, bunun için gelenleri evime almama hakkım da vardır.

rahatsız olan kimseler il çevre bildirebilir ve il çevre dahi gelip hayvanınızı alamaz. il çevre ancak gelip rahatsız olan kişilerin sadece yatak odasına desibel aleti koyar ve kedi/köpek gece kaç desibel miyavlayıp/havlayıp uyku bölüyor bunu ölçer. eğer ölçümlerde belirlenen sınırın üzerinde havlama olursa alınan bu desibel raporuyla sadece dava açılabilir. aynı zamanda kedi/köpek sahibi de haksız yere dava açıp rahatsız edildiği için karşı para davası açabilir ki genelde hayvan sahibi bu davaları kazanır.

eğer şikayete konu olan köpeğin havlama gibi alışkanlığı yoksa bu durumda mülkünüzde beslediğiniz hayvanınızı hiç kimse gelip alamaz.
19 Entry Daha