2018’de en çok ve en az eşcinsel dostu olan ülkeler

spartacus travel isimli seyahat organizasyon şirketinin her yıl yayınladığı seyahat endeksine göre ülkelerin, 2017 de gerçekleşen olaylar çerçevesinde dünya çapında katılım ile gerçekleşen oy oranlarına göre sıralamalarını açıkladı.

endekste beş kategoride pozitif ya da negatif puan kazanılıyor:
ayrımcılığa karşı yasama, evlilik / sivil ortaklık, evlatlık edinebilme, transseksüel haklar, eşit izin yaşı.

kalan kategoriler ise sadece negatif puanlar için;
dini etki, hıv seyahat kısıtlamaları, eşcinsellik karşıtı yasalar, eşcinselliğin yasadışı olması, onur yürüyüşleri’nin yasaklanması, yerlilerin düşmanca davranması, sürdürülme, cinayetler, ölüm tehditleri.

bu yıl, spartacus 197 farklı ülkeyi ve bölgeyi değerlendirdi.

kanada ve isveç 10 sayı ile birinci sırada. hiçbir negatif iz bırakmadılar ve ikisi de yeni trans kategorisi için tam puan aldı.

12 ülke; almanya, yeni zelanda ve ispanya da dahil olmak üzere 9 puan kazandı. bir basın bülteni, “evlilik eşitliğinin yakın zamanda kabul edilmesi almanya’nın konumunu iyileştirdi” dedi.

şüphesiz, çeçenistan -16 puanla en kötü sıralamada. onların yakın tarihli lgbt karşıtı şiddeti, ingiltere ve abd de dahil olmak üzere çok sayıda ülkenin onları kınamasına yol açtı.

bu arada abd, 34. sıradan 39.luğa geriledi. basın açıklamasında “bu, çoğunlukla trump yönetimi tarafından orduda trans-cinsiyet haklarını kısıtlama girişimlerinden kaynaklanıyor” dendi.

brezilya, ‘eşcinsellerin, lezbiyenlerin ve transseksüellerin sayısız katledilmesinden dolayı’ geçen yıla oranla daha da kötüydü.

israil, kolombiya, küba ve botsvana sıralamada geçen yıla göre daha üst sıralarda yer aldı.

türkiye, çeçenistan’ın sonuncu olduğu (197) sıralamanın 111. sırasında kendine -4 ile ancak yer bulabildi. yetkililer, türkiye’nin 20 puan gibi oldukça sert bir düşüş yaşamasının nedenini, istanbul onur yürüyüş’lerinin yasaklanması, ankara’nın lgbt etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasını ve trans cinayetlerinin artması olarak bildirdi.
https://spartacus.travel/
ikisi de türkiye bence çünkü çok gizliler var